Muzej susjedstva
Trešnjevka

Izgradnja
odozdo

Urbana tura: Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

Radi velikog interesa, ponovno organiziramo turu “Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki” u petak 9. listopada 2020. u 15h.

Radi velikog interesa, ponovno organiziramo urbanu turu “Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki” u petak 9. listopada u 15h.

Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika ture je ograničen. Stoga vas molimo da svoj dolazak najavite na blok@blok.hr, do popunjenja kapaciteta ili najkasnije do 16h u četvrtak 8. listopada.

Lokacija okupljanja i početna točka šetnje je park preko puta Baze, Adžijina ulica (kod pivnice Budweiser), a predviđeno trajanje šetnje je 2 sata.

Autor i voditelj šetnje je etnolog Tomislav Augustinčić.

"Na prostoru grada Zagreba tijekom socijalističke Jugoslavije podignuto je više od 423 spomen-obilježja posvećenih ličnostima, događajima, mjestima i djelovanjima Narodnooslobodilačke borbe. Od toga, na prostoru Trešnjevke bilo je postavljeno čak 47 spomen-obilježja, a do danas je sačuvano i u javnom prostoru Trešnjevke prisutno njih tek 13. Socijalistički spomenici na Trešnjevci nisu bili samo artefakti koji su dokumentirali i prepričavali povijest, već i simboli radikalno drugačijeg sustava značenja, vrijednosti, praksi i djelovanja. Bili su također mjesta solidarizacije, okupljanja i osnaživanja zajednica. Kroz obilazak odabranih lokacija predstavit će se radnička i antifašistička povijest Trešnjevke, otvoriti prostor za suvremeno promišljanje kako se i čega danas sjećati na Trešnjevci, problemski predstaviti teme muške i ženske povijesti, radništva, kulturnog stvaralaštva i sjećanja.”

Tomislav Augustinčić

Organizatori ture: [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture i SF|ius – SOCIJALNI RUB: zanimljive neispričane priče

Tura je organizirana u sklopu projekta „Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo“.

Projekt "Muzej susjedstva Trešnjevka - izgradnja odozdo" provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta: 790.911,69 HRK (EU sufinanciranje: 672.274,94 HRK). Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost BLOK-a.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost BLOK-a.