Muzej susjedstva
Trešnjevka

Izgradnja
odozdo

5/10/2020

Sljedeća vijest

Urbana tura: Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

Radi velikog interesa, ponovno organiziramo turu “Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki” u petak 9. listopada 2020. u 15h.

14/9/2020

Sljedeća vijest

Nastavljamo s tematskim šetnjama Trešnjevkom!

Pridružite nam se na urbanim turama o počecima industrijalizacije te ženskoj povijesti Trešnjevke, koje organiziramo u suradnji s partnerima Tehničkim muzejem Nikola Tesla i udrugom K-zona.

24/6/2020

Sljedeća vijest

Urbana tura i radionica: Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

Pozivamo vas na urbanu turu i radionicu na temu trešnjevačkih antifašističkih spomenika, koja će se održati u utorak 30. lipnja u 18h.

Virtualne ture

SF:ius: Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

Na prostoru grada Zagreba tijekom socijalističke Jugoslavije podignuto je više od 423 spomen-obilježja posvećenima ličnostima, događajima, mjestima i djelovanjima Narodnooslobodilačke borbe. Od toga, na prostoru Trešnjevke bilo je postavljeno čak 47 spomen-obilježja, od čega 8 spomenika, 23 spomen-ploče i 16 poprsja. Do danas je sačuvano i u javnom prostoru Trešnjevke prisutno tek 13, ako ne i manje.

Više →
K-zona: Fragmenti ženske povijesti Trešnjevke

Povijest ne čine samo spomenici, građevine i istaknute muške ličnosti, već i manje ili više nevidljivi ženski rad – od radnica, migrantkinja i seljakinja do odgajateljica, obrtnica i antifašistkinja. Ovo istraživanje je još jedan korak prema osvještavanju i povećanju vidljivosti ženske prisutnosti i djelovanja u javnom prostoru, u nadi da će potaknuti na drugačije promatranje i razumijevanje javnog prostora.

Više →
Tehnički muzej Nikola Tesla: Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke

Počeci industrijalizacije Trešnjevke vezani su uz Savsku cestu, istočnu administrativnu granicu Trešnjevke, koja povezuje rijeku Savu i središte Zagreba (Donji grad). Prve tvornice u Savskoj pokrenute su 70-ih godina 19. stoljeća. Od tada pa do početka 2. svjetskog rata u Savskoj cestu djelovalo je 20-ak većih i manjih tvorničkih postrojenja.

Više →
Centar za mirovne studije: Migrantska Trešnjevka

Migrantska Trešnjevka donosi neke od važnih točaka za migrantsku povijest Trešnjevke. Tragovi migracija na Trešnjevci očituju se u imenima ulica i dijelova kvarta, načinu života stanovnika, gradnji stanova za one koji su dolazili, ali možda najviše u tome što se migracije kao takve ne ističu, već postaju živo tkivo kvarta. Radnici i migracije stvaraju ovo susjedstvo i ovaj grad te se on nastavlja graditi na isti način, primajući nove ljude koji ga grade i mijenjaju.

Više →

"Muzej susjedstva Trešnjevka - izgradnja odozdo" prvi je korak u pokretanju kvartovskog muzeja zasnovanog na demokratskim načelima, uključivanju zajednice i ideji revalorizacije baštine koja je istisnuta iz službenih narativa. Budući muzej gradit ćemo kroz terenski rad sa zajednicom – istraživanje Trešnjevke i prikupljanje građe za virtualni fundus koji ćemo prezentirati na jesen 2020.

Saznaj više o Muzeju →

Prethodne
vijesti

Arhiva vijesti →
Hvala, dodani ste na našu mailing listu!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost BLOK-a.