Aktualnosti

12/09/2022

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Imate stare fotografije s radnog mjesta ili igre u nekom od trešnjevačkih parkova? Još uvijek čuvate cipele iz Šimeckog, Končareve uređaje ili neke druge predmete proizvedene u trešnjevačkim tvornicama? Donesite ih i pomozite nam graditi kvartovski muzej!

08/07/2022

KINO NA PLACU > 8. I 15. SRPNJA

Šestu godinu za redom trešnjevačku tržnicu pretvaramo u besplatno ljetno kino! Filmovi u selekciji Dine Pokrajac rastvaraju granice umjetnosti i života te vizualiziraju načine na koje možemo spasiti urbanu svakodnevicu od sveprisutne banalizacije i komodifikacije.

23/06/2022

Promocija fanzina nastalog u sklopu radionice "Papir koji liječi: kolaži i riječi"

U srijedu 29. lipnja nam se pridružite na promociji fanzina, javnom čitanju i jednodnevnoj izložbi na temelju likovno-književne radionice pod vodstvom Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurine. Tekstovi i kolaži tematiziraju iskustva rada polaznica, ali i radnika i radnica sačuvanih u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka.

31/05/2022

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Imate stare fotografije trešnjevačke ulice u kojoj ste odrasli, iz školskih klupa ili s radnog mjesta? Još uvijek čuvate haljine proizvedene u nekoj od trešnjevačkih tekstilnih tvornica? Donesite ih i pomozite nam dalje graditi kvartovski muzej!

02/05/2022

BLOK u Zaboku - serija izložbi u suradnji s udrugom GOKUL

Pozvane da osmislimo godišnji izložbeni program Galerije Green Room u Zaboku, s lokalnom publikom dijelimo tri izložbe izvorno postavljene u BAZI: 'Prolazna forma' Marka Tadića, 'Kiklop iz Kučerine: Trešnjevačka fotokronila' i 'Tisak. Dvadeset i tri kioska' Marka Ercegovića i Igora Lasića.

27/04/2022

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI, književno-likovna radionica

Besplatna radionica namijenjena osobama svih životnih dobi, s bilo kojom razinom iskustva u literarnom i likovnom izražavanju, a pogotovo onima koji do sada nisu imali prilike sudjelovati na umjetničkim edukacijama. Kroz 5 susreta istražujemo “ljekovitost papira”, radimo na kratkim proznim formama, poeziji i tehnici kolaža, a polazište će biti uvjeti rada sudionika radionice, radnika/ca s kojima se susrećemo, kao i iskustvo radničke prošlosti sačuvano u virtualnom fundusu.

11/02/2022

Likovna radionica za djecu u sklopu izložbe Marka Tadića

Pozivamo roditelje da prijave svoje školarke i školarce na besplatnu, dvosatnu likovnu radionicu umjetnika Marka Tadića koja će se održati 17.2. od 18 - 20h u Novoj BAZI, u sklopu izložbe "Prolazna forma".

27/01/2022

PROLAZNA FORMA, izložba Marka Tadića

Od petka 28.1. u Novoj BAZI pogledajte novi Tadićev rad temeljen na istraživanju fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka!

28/12/2021

DIVLJI RAST, istraživanje i online izložba Ane Kuzmanić

U seriji kolaža kojom zaokružuje prvi dio svojeg istraživanja, Ana Kuzmanić biljke, sprešane i sasušene, preusmjerava iz daljnje botaničke obrade i vraća na Trešnjevku, u fragmente kvartovskih sjećanja, kako bi ondje dobile novi život i dalje rasle prema završnoj fazi projekta u 2022.

10/12/2021

Radio BAZA: ŽIVA MUZIKA

Pozivamo vas na živu svirku, koja će se održati 17. prosinca u 19h u Novoj BAZI na Novoj cesti 66. Sviraju Martin Ladika, Leo Hrs, Roko Margeta, Prisoje i Cura i Dečko, a radi epidemioloških mjera potrebne su COVID potvrde i prijava na blok@blok.hr.

10/11/2021

Radionica kreativnog pisanja "Planine kruha, pereci od blata"

Pozivamo vas na radionicu kreativnog pisanja na temu rada pod nazivom "Planine kruha, pereci od blata" koja će se održati 23. i 30. studenog od 18 do 20:30h u Novoj BAZI. Voditeljice radionice su Olja Savičević Ivančević i Božena Končić Badurina.

21/10/2021

Novo prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Ne želite da uspomene Vaših baka i djedova ostanu zauvijek na tavanu? Donesite fotografije i predmete vezane za Trešnjevku u srijedu 27.10.2021. između 15 i 19h u Novu BAZU (Nova cesta 66) i sudjelujte u izgradnji virtualnog fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka – kvartovskog muzeja koji će dati vrijednost pričama koje nisu dio službene povijesti.

27/09/2021

"Od nezdravog stana do Doma zdravlja - tuberkuloza na Trešnjevci"

Pridružite nam se na urbanoj kvartovskoj turi u subotu 2.10. u 11 sati. Sudjelovanje uz prethodnu najavu, okupljanje na križanju Selske ceste i Bribirske ulice (preko puta kazališta Trešnja). Prijave slati na blok@blok.hr do četvrtka 30. rujna 2021.

06/07/2021

Kino na Trešnjevačkom placu

U subotu Trešnjevački plac po šesti put postaje besplatno ljetno kino! Pridružite nam se u 21 sat na projekciji kratkog dokumentarnog filma „Sretan rođendan, mama!“ redateljice Bernarde Cenkovčan i igranog filma „Prijateljice“ američke redateljice Claudije Weill.

07/06/2021

Prikupljanje fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka

Živite, radite, družite se na Trešnjevki? Imate predmet vezan za kvart: fotografije iz ulice u kojoj ste odrasli, suknju iz Vesne, ulaznice za Trešnju, školske novine ili nešto sasvim drugo? Donesite nam ga i sudjelujte u virtualnom fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka!

23/12/2020

Muzej susjedstva Trešnjevka na valovima Radija BAZE

Radio BAZA je muzičko-govorni program koji jednom godišnje organizira kolektiv BLOK. Iako ove godine nismo mogli emitirati uživo, pripremili smo podcast u tri dijela u kojem možete slušati reportaže s urbanih tura održanih u okviru Muzeja susjedstva Trešnjevka kolažirane s materijalima iz virtualnog fundusa.

04/12/2020

Kiklop iz Kučerine: trešnjevačka fotokronika

Izložbu u organizaciji udruge BLOK možete pogledati svakim radnim danom od 16 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati u galeriji Nova BAZA, Nova cesta 66, do 23.12.2020.

01/12/2020

Plakati o povijesti trešnjevačkih vrtića

Jesenas održana tura Tihane Bertek o ženskoj povijesti Trešnjevke poslužila je kao povod da se u trešnjevačkim vrtićima obilježi njihova povijest.

23/11/2020

Muzej susjedstva Trešnjevka: prezentacija za susjedstvo

Pridružite nam se na online predstavljanju novog weba Muzeja i ostalih rezultata našeg dosadašnjeg rada na izgradnji temelja budućeg kvartovskog muzeja.

05/10/2020

Urbana tura: Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

Radi velikog interesa, ponovno organiziramo turu “Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki” u petak 9. listopada 2020. u 15h.

14/09/2020

Nastavljamo s tematskim šetnjama Trešnjevkom!

Pridružite nam se na urbanim turama o počecima industrijalizacije te ženskoj povijesti Trešnjevke, koje organiziramo u suradnji s partnerima Tehničkim muzejem Nikola Tesla i udrugom K-zona.

24/06/2020

Urbana tura i radionica: Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki

Pozivamo vas na urbanu turu i radionicu na temu trešnjevačkih antifašističkih spomenika, koja će se održati u utorak 30. lipnja u 18h.

28/05/2020

Tematske šetnje kvartom

Partnerske organizacije Centar za mirovne studije, K-zona, SF:ius i Tehnički muzej Nikola Tesla provele su tematska istraživanja kvartovske povijesti te pripremile virtualne šetnje koje bilježe isječke iz povijesti kvarta.

21/05/2020

Treće prikupljanje priloga za virtualnu zbirku

Posljednji poziv susjedima! Donesite nam svoje priče, predmete, fotografije i postanite dio Muzeja susjedstva Trešnjevka.

02/05/2020

MST dobitnik je nagrade za društvene inovacije SozialMarie

S ponosom vam javljamo da je projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo” osvojio nagradu za društvene inovacije SozialMarie u kategoriji umjetnost i kultura.

23/04/2020

Podržite "Muzej susjedstva Trešnjevka" svojim glasom

Sretni smo što vam možemo javiti da je projekt "Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo" nominiran za nagradu za društvene inovacije SozialMarie.

28/03/2020

Od "Trešnjevačkih mališana" do radničkih udruženja – noviteti u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka

U želji da vam barem malo uljepšamo i prikratimo dane, dijelimo danas s vama neke od fotografija, predmeta i priča o kvartu koje smo zabilježili tijekom zadnjeg javnog prikupljanja građe za fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka.

07/02/2020

Drugo prikupljanje priloga za virtualnu zbirku

Poziv susjedima! Imate li fotografiju ili predmet koji bilježi trenutak iz povijesti Trešnjevke? Staru fotografiju Končareve? Kutiju Bizjak keksa? Ulaznicu za kino Triglav?

19/12/2019

Nove priče iz susjedstva: što su Trešnjevčani dosad priložili virtualnom fundusu

Dok pripremamo iduće organizirano prikupljanje priloga za fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka, donosimo vam neke od priča iz povijesti kvarta koje su nam ispričali naši susjedi i susjede.

22/10/2019

Muzej susjedstva Trešnjevka uspješno je započeo s prikupljanjem priloga za fundus

Kroz tjedan dana prikupljanja, društveni prostor Baza posjetili su mnogi sadašnji i nekadašnji Trešnjevčani i Trešnjevčanke koji su s nama podijelili svoje priče i uspomene iz kvarta.

02/10/2019

Prvo prikupljanje priloga za virtualnu zbirku

Poziv susjedima! Imate li fotografiju ili predmet koji bilježi trenutak iz povijesti Trešnjevke? Staru fotografiju Trešnjevačkog placa? Suknju iz konfekcije Vesna? Kutiju Bizjak keksa? Donesite nam ih na snimanje i pomozite nam da zajedno stvorimo virtualni fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka – budućeg kvartovskog muzeja koji će dati vrijednost pričama iz zajednice koje nisu dio službene povijesti.