28/12/2021

DIVLJI RAST, istraživanje i online izložba Ane Kuzmanić

U seriji kolaža kojom zaokružuje prvi dio svojeg istraživanja, Ana Kuzmanić biljke, sprešane i sasušene, preusmjerava iz daljnje botaničke obrade i vraća na Trešnjevku, u fragmente kvartovskih sjećanja, kako bi ondje dobile novi život i dalje rasle prema završnoj fazi projekta u 2022.

online izložba 

28. prosinac 2021.

"(...)Istraživanje Ane Kuzmanić otkriva biljni svijet koji prolazi sasvim “ispod radara”, rastući na mjestima koje bismo rijetko asocirali sa zelenim površinama: na gradilištima u zastoju, u međuprostorima zgrada, uz pruge i ceste, ponekad i doslovno u asfaltu. Anin trešnjevački herbarij otkriva drugu stranu botanike i ukazuje na činjenicu da je riječ o sustavu koji je, kao i svaka znanost, proizvod društva, konstrukt kojime se nastoji “uvesti reda” u prirodu. Većina biljaka koje je pronašla smatraju se korovom, a dio njih i invazivnim (stoga i nepoželjnim) vrstama. Ipak, korov može biti hrana i lijek, a invazivna vrsta može biti i biljka otporna na klimatske promjene, prilagođena budućnosti u kojoj ćemo cijeniti svaki zeleni list. Kao prvi korak dijeljenja svojeg istraživanja s javnosti, Ana Kuzmanić je herbarij trešnjevačkih biljaka preklopila s artefaktima iz trešnjevačke povijesti. (...)

Herbarij trešnjevačkog divljeg raslinja građa je iz koje se rizomatski šire pitanja vezana za društvene odnose, načine proizvodnje, urbanizam, održivi razvoj, narodne prakse liječenja i narodna vjerovanja i druge teme na granici prirode i društva. U seriji kolaža Divlji rast, kojom zaokružuje prvi dio svojeg istraživanja, Ana Kuzmanić biljke, sprešane i sasušene, preusmjerava iz daljnje botaničke obrade i vraća na Trešnjevku, u fragmente kvartovskih sjećanja, kako bi ondje dobile novi život i dalje rasle prema završnoj fazi projekta u 2022."


                                                                                                                 iz teksta Ane Kutleša

Za posjet izložbi klikni ovdje.

 


“Divlji rast” je dio projekta "Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština". Odvija se uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".