27/04/2022

PAPIR KOJI LIJEČI: KOLAŽI I RIJEČI, književno-likovna radionica

Besplatna radionica namijenjena osobama svih životnih dobi, s bilo kojom razinom iskustva u literarnom i likovnom izražavanju, a pogotovo onima koji do sada nisu imali prilike sudjelovati na umjetničkim edukacijama. Kroz 5 susreta istražujemo “ljekovitost papira”, radimo na kratkim proznim formama, poeziji i tehnici kolaža, a polazište će biti uvjeti rada sudionika radionice, radnika/ca s kojima se susrećemo, kao i iskustvo radničke prošlosti sačuvano u virtualnom fundusu.

27.4. — 25.5.2022.
srijedom od 18 do 20.30 sati
Nova BAZA
koncept i vodstvo: Božena Končić Badurina i Olja Savičević Ivančević


Muzej susjedstva Trešnjevka kontinuirani je BLOK-ov program čiji je cilj revalorizirati trešnjevačko nasljeđe kroz izgradnju virtualnog fundusa u suradnji s lokalnom zajednicom i demokratizirati kulturnu proizvodnju kroz organizaciju kulturno-umjetničkih sadržaja usmjerenih na kvart. Ova je radionica dio višegodišnjeg projekta vizualne umjetnice Božene Končić Badurina koja istražuje radničku svakodnevicu kvarta u prošlosti i danas. Početnu točku njenog istraživanja predstavljao je August Cesarec koji je u svojim novelama prikazao surovu svakodnevicu gradske periferije u međuraću te bio urednik "iz sjene" Glasa Trešnjevke, novina koje su, pored pokrivanja komunualnih problema i aktualnih političkih zbivanja, objavljivale i književne radove radnika i radnica. Kako bi aktualizirala Cesarčevo nasljeđe, Končić Badurina se udružila s književnicom Oljom Savičević Ivančević, a nakon prošlogodišnje radionice “Planine kruha, pereci od blata”, ove godine zajednički su osmislile susrete na kojima se kombinira književno i likovno izražavanje te istražuje njihov terapeutski potencijal, budući da su danas, kao i u Cesarčevo vrijeme, načini na koje zarađujemo za kruh čest izvor tjeskobe, frustracije i nelagode.


Prijavu je potrebno poslati na blok@blok.hr najkasnije do 25. travnja 2022, a treba sadržavati osnovne informacije: ime, prezime, godina rođenja i kratko motivacijsko pismo (nekoliko rečenica) u kojem možete navesti čime se trenutno bavite u životu i koji su bili vaši dosadašnji doticaji s kreativnim izražavanjem. Radionica je otvorena svim stanovnicima Zagreba (povezanost s Trešnjevkom nije uvjet). Broj sudionika je ograničen, a povratnu informaciju o sudjelovanju dobit ćete putem maila.


Projekt su podržali Zaklada SOLIDARNA i Fond za druge kroz program KRIK - kriza i kreativa. Radionica je dio programa "Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština" koji se odvija uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".