23/06/2022

Promocija fanzina nastalog u sklopu radionice "Papir koji liječi: kolaži i riječi"

U srijedu 29. lipnja nam se pridružite na promociji fanzina, javnom čitanju i jednodnevnoj izložbi na temelju likovno-književne radionice pod vodstvom Olje Savičević Ivančević i Božene Končić Badurine. Tekstovi i kolaži tematiziraju iskustva rada polaznica, ali i radnika i radnica sačuvanih u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka.

Papir koji liječi: kolaži i riječi
završna prezentacija književno-likovne radionice: promocija fanzina, jednodnevna izložba i javno čitanje

srijeda, 29.6.2022. u 19 sati

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

voditeljice i urednice: Božena Končić Badurina i Olja Savičević Ivančević

 

polaznice i autorice: Jasminka Glogović, Višnja Katalinić, Danijela Kvesić Stojanac, Karmen Krasić Kožul, Kristina Krsnik, Sara Nasić, Karmen Sinković, Tena Šarčević, Olga Šunjara, Mirna Varat, Monika Vodopija, Tihana Vučić

 

Na radionici "Papir koji liječi, kolaži i riječi" smo kroz dva mjeseca istraživali “ljekovitost papira”, to jest radile na kratkim proznim formama, poeziji i tehnici kolaža, na temu vlastitih uvjeta rada, ali i iskustava radnika i radnica sačuvanih u fundusu Muzeja susjedstva Trešnjevka. Prezentacija je zamišljena kao kombinacija javnog čitanja napisanih radova, jednodnevne izložbe nastalih kolaža i promocije fanzina u kojem je okupljeno najbolje od obojeg!

 

"Građa virtualnog fundusa donosi osobne priče trešnjevačkih radnika i radnica, malih obrtnika, službenika, liječnica i liječnika, bilježeći povijest rada fragmentarno, nesistematično, kroz fotografije snimljene na radnom mjestu ili sačuvane predmete i dokumente. Budući da se Muzej susjedstva gradi odozdo i izrasta iz zajednice, važno nam je bilo osmisliti kulturni program koji će biti ne samo prilika za dodatno obrazovanje i edukaciju za zainteresirane stanovnike kvarta, nego i prostor u kojem će iz različitih aspekata govoriti o radu, radnoj i radničkoj svakodnevici u prošlosti i danas. (...)
Polaznice radionice različitih su genaracija, od zaposlenih studentica do umirovljenica, bave se raznoraznim poslovima, a njihovi književni i likovni 'proizvodi' nastali na radionici pokazali su da pisati o radu, stvarati  i naposljetku – igrati se, ima osnažujući učinak te da je radionički format, s kreativnim i praktičnim pristupom procesu učenja, vrlo prikladan i potreban oblik istraživanja i izražavanja na kojem polaznice progovaraju o vlastitom iskustvu rada, osobnim navikama vezanim za posao, svom radnom mjestu, o radnim uvjetima, prekovremenom radu, studentskim poslovima, kućanskom radu, slobodnom vremenu…"

Božena Končić Badurina i Olja Savičević Ivančević

 

foto: Luka Pešun

 

Projekt su podržali Zaklada SOLIDARNA i Fond za druge kroz program KRIK - kriza i kreativa. Radionica je dio programa "Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština" koji se odvija uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".