10/12/2021

Radio BAZA: ŽIVA MUZIKA

Pozivamo vas na živu svirku, koja će se održati 17. prosinca u 19h u Novoj BAZI na Novoj cesti 66. Sviraju Martin Ladika, Leo Hrs, Roko Margeta, Prisoje i Cura i Dečko, a radi epidemioloških mjera potrebne su COVID potvrde i prijava na blok@blok.hr.


Radio BAZA: Živa muzika

17. prosinca u 19h

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

UREDNICA: Klara Berdais

NASTUPAJU: Martin Ladika, Leo Hrs i Roko Margeta, Cura i Dečko, Prisoje

 

 

Trešnjevku je činio “vijenac” zaselaka koji su potkraj 19. i početkom 20. stoljeća postali područja snažne industrijalizacije, izgradnje tvorničkih pogona, ali i kućica za radnike koji su pristizali iz ruralnih područja u bližoj i daljoj okolici. S vremenom je Trešnjevka iz predgrađa ukomponirana u grad, a različite tradicije i kulture doseljenih radnika uvelike su doprinijele kulturnoj i etničkoj raznolikosti, koju sam kvart i dan danas baštini.

Van isključivo digitalne sfere, ovogodišnje izdanje Radija BAZE odvit će se pred publikom - uz svirku uživo, u prostoru Nove BAZE na adresi Nova cesta 66. Kao i do sada, komodifikaciji i formatizaciji etera želimo se oduprijeti kolektivnom proizvodnjom kritičkog programa, umjetničkih i radiofonijskih eksperimenata te kulturnom raznolikosti. Ovim izdanjem Radija BAZE naglašavamo da postoji glazba i izvan estradnih i mainstream okvira, postoje glazbenici koji koračaju mukotrpnim putem sviranja pred publikom. Ne biraju prostore, a iza njih su godine sviranja za simbolične ili gotovo nikakve honorare. Uz to, opčinjeni su glazbom koju stvaraju i izvode. Jednodnevni program ovogodišnjeg Radija BAZE upriličit će troje izvođača koji njeguju baštinsku i etničku karakteristiku glazbe, kao što Trešnjevka godinama njeguje svoju kulturnu raznolikost.

Prisoje iliti sunčana strana brda projekt je koji se osmislila Tea Režek, a bazira se na vokalnoj i instrumentalnoj interpretaciji tradicijskih pjesama Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Makedonije. Tea Režek u izvedbi uglavnom koristi glas i perkusijske instrumente, a svaka pjesma koju izvodi čuva naslijeđe i tradiciju te višestoljetnu specifičnost načina njezina izvođenja.

Martin Ladika je šumski pjesnik i drumski pjevač, dio je bujajuće karlovačke scene, a svira pitki folk. Pjesme stvara i izvodi na materinjem jeziku najčešće uz pratnju gitare, a odnedavno i u društvu dva svestrana svirca i druga Lea Hrsa i Roka Margete čiji čudnovati instrumentarij zna što pjesmama godi kako bi otvorile siguran prostor za razvoj ljubavi i jedinstva.

Cura i Dečko glazbeno su zaljubljeni par kojeg čine Ivan Marojević i Vanesa Petrac. Njihov uzbudljivi live-act eksperiment prožet je kontradiktornostima - mekano, masno, bajkovito, nježno, srčano i tvrdo. Glazbu rade kako bi se izrazili i putem nadahnuli svoju zajednicu, a ujedno im je podloga za testiranje koncepata i odlazak u krajnosti kojima spajaju nespojivo i ostvaruju nezamislivo.

 

Klara Berdais

 

 

Bez obzira jeste li već stari znalci ovih autora, ili za vas spadaju u „nikad čula” kategoriju, svratite 17. prosinca u 19 sati do Nove ceste 66 i uživajte u muzici. 

 

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, broj publike je ograničen i potrebne su COVID potvrde. Molimo sve koji žele doći u Novu BAZU da se prijave na blok@blok.hr kako bi osigurali svoje mjesto. Sve one koji se ne osjećaju ugodno u zatvorenom prostoru, ili se ne uspiju najaviti na vrijeme, pozivamo da prošeću Novom cestom u terminu svirke i zavire u naše izloge. 

 

FOTOGRAFIJA: iz arhive Bogdana Štefanića, fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka

DIZAJN: Zoran Đukić i Hrvoje Živčić

 

“Radio BAZA – Živa muzika” je dio projekta “Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština”. Odvija se uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”.