Spomenik palim borcima / Ulica Božidara Adžije, park

Spomenik palim borcima ispred nekadašnje međugradske željeznice („Samoborac“). Podignut je 1953. godine na inicijativu Saveza boraca NOR-a 57. izborne jedinice u Zagrebu.

 

Snimak Spomenika palim borcima u Adžijinoj ulici (tada Ulica Kate Dumbović) iz 1980. Izvor: Spomenici i spomen obilježja radničkog pokreta i narodne revolucije u Zagrebu (1981), elaborat Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu

Spomenik je obnovljen 2010. godine.

Obnovljeni Spomenik palim borcima u Adžijinoj ulici. Izvor: Sjećanje je borba (Šimunković i Delač, 2013)

Na ploči je navedeno 49 imena boraca Narodnooslobodilačkog rata, uključujući i žene – Milu Gerzej, Miru Hiršler, Elzu Knezić, Stanku Knezić, Mariju Kotu, Anu Mitok, Paulu Poljak, Olgu Radmanović i Šteficu Valjen.

 

Tijekom Drugog svjetskog rata, od oko 300.000 stanovnika Zagreba i okolice, čak 50.000 stanovnika Zagreba je sudjelovalo u Narodnooslobodilačkoj borbi, bilo u zagrebačkoj ilegali ili prešavši u partizane. "U borbi na ulicama, u zatvorima i logorima, u partizanskim jedinicama, poginulo ih je više od 20.000. Narodnim herojima proglašeno je 89 stanovnika Zagreba, a 600 stanovnika Zagreba su nosioci Partizanske spomenice 1941. godine. Time je Zagreb zaslužio Orden narodnog heroja kojim je odlikovan na tridesetu godišnjicu oslobođenja." [1]

 

Među imenima ističu se Milan Gotlich i Josip ("Joža") Vlahović. Milan Gotlich radio je kao mjesni tehničar pri međugradskoj željeznici. U okršaju zagrebačkih ilegalaca i ustaške vlasti 5. kolovoza 1942. godine, Milan Gotlich je poginuo.

 

Savez boraca NOR-a V. rajona Zagreba 27. srpnja 1952. godine podiglo je spomen-ploču Milanu Gotlichu, postavivši je na pročelje zgrade nekadašnje međugradske željeznice "Samoborac", označivši da "[na] ovom mjestu poginuo je u borbi sa ustaškim agentima herojskom smrću metalski radnik drug / Gotlich Milan". Spomen-ploča postavljena je "radi sjećanja na herojskog narodnog borca" a u čast "dana ustanka u Hrvatskoj".

 

Ploča je uklonjena devedesetih godina.

Snimak spomen-ploče Milanu Gotlichu na pročelju zgrade nekadašnje međugradske željeznice. Izvor: Spomenici i spomen obilježja radničkog pokreta i narodne revolucije u Zagrebu (1981), elaborat Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu

[1] ŠIMUNKOVIĆ, Mario; DELAČ, Domagoj. 2013. "Sjećanje je borba. Spomen obilježja Narodnooslobodilačke borbe i revolucionarnog pokreta na području grada Zagreba". Zagreb: Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske – Alerta-Centar za praćenje desnog ekstremizma i protudemokratskih tendencija, 11.str.

Popis: